Kennel
Pups&Zo

Hoekeinde 93, 2330 Merksplas - +32.499.22.39.25 - info@pupsenzo.be - www.pupsenzo.be

Open !! Nu Zondag 24 en Maandag 25 mei vanaf 12 uur tot 18 uur 

Border Collie

 

Oorsprong en geschiedenis

De bordercollie is afkomstig uit het gebied dat men "the Border" noemt, tussen Engeland en Schotland, daar werden ze gebruikt voor het drijven en hoeden van schapen. Hoe de naam bordercollie is ontstaan is erg onduidelijk, er bestaan namelijk vele verklaringen voor deze naam. Het zou een verwijzing kunnen zijn naar hun witte kraag "collar". Ook "coaly" een afleiding van "coal" wat steenkool betekent in het Engels. Het kan ook verwijzen naar het type schaap waarmee er veel werd gewerkt: "coalies". Of een woord dat de Schotten gebruikten voor bruikbaar "colley".

 

Uiterlijk

De reuen kunnen een schofthoogte bereiken van 53 cm. De teefjes blijven meestal iets kleiner. Algemeen geldt dat bordercollies harmonieus gebouwd moeten zijn. Het silhouet moet sierlijk zijn, echter zonder fijnheid. De collie moet tonen dat hij gemakkelijk in staat is om lang achter elkaar actief te zijn. De bordercollie dient uithoudingsvermogen te hebben en snel en schrander te zijn. Het lichaam moet matig lang zijn met goed gebogen ribben, diepe en tamelijk brede borstkas. Brede en sterke rug en goed gespierde en licht gebogen lendenen. Achterhand breed en gespierd, waarbij het kruis vloeiend verloopt richting staartwortel. Krachtige sprong, en tamelijk laag geplaatst. Krachtige hals, iets breder wordend naar de schouders toe.

 

Vachtkleur

De vachtkleur wordt bepaald door bepaalde cellen, die cellen heten melanocyten. In de melanocyten worden pigmentgranules gevormd, die bevatten de kleurstoffen eumalanine en pheomelanine. Eumalanine zorgt voor donkere kleuren (zwart, bruin, blauw) en de andere kleurstof is verantwoordelijk voor de lichtere kleuren (rood, geel, tan). Tijdens de ontwikkeling van het embryo plaatsen deze cellen zich waar de kleur zal te zien zijn. Ook de ogen worden door deze kleurstoffen bepaald, dus een afwijking aan het oog zal meestal te wijten zijn aan deze kleurstoffen. Dit komt door bepaalde combinaties van kleuren en/of patronen waarbij iets is misgelopen tijdens de migratie. De kleuren zijn: zwart, bruin, crème, blauw, lilac, sable. Binnen die kleuren kun bestaan ook merles en tricolours. Er zijn ook speciale gevallen zoals mottled, extreme white, split face, white face en seal white.

 

Oogkleur

Volgens de rasstandaard hoort de oogkleur bij alle vachtkleuren bruin te zijn. Behalve bij de merle kleuren zijn blauwe ogen toegestaan.

 

bruin: dit komt bij de meeste kleuren voor, de kleur kan echter donker-bruin tot okerkleurig variëren.

blauw: blauwe ogen komen meestal voor bij merles.

odd eye: de hond heeft een blauw en bruin oog

Oordracht[bewerken]

Er zijn drie verschillende oordrachten:

 

staand: wordt ook wel pricked ears genoemd, bij deze oordracht staan de oren volledig recht.

half staand: De oren staan een stukje recht en plooien om naar beneden.

tippend: of tipped ears, deze staan helemaal recht, behalve de top is iets omgeplooid.

Aard

Bordercollies zijn van nature heel goede veehoeders (die worden opgeleid tot veedrijvers) en dus werkhonden. Men ziet ze meestal bij schaapkuddes lopen. Als ze met kuddes werken, kunnen ze wel 100 km per dag lopen. Ze zijn dan onvermoeibaar. De afstand die ze lopen tijdens het drijven is heel wat anders dan het lopen naast een fiets. Ten eerste is het schapendrijven "werken" voor hen, zowel mentaal als fysiek. Ze moeten immers constant de schapen in het oog houden zodat er geen afdwalen en tegelijkertijd op aangeleerde commando's reageren van de herder. Er worden wel regelmatig rustpauzes ingelast zodat zowel herder, honden als schapen wat kunnen rusten. Bordercollies zijn erg wendbaar en kunnen al rennend bijna in één keer 180 graden draaien en terugrennen. Ze hebben veel beweging en werk nodig, maar met veel aandacht buitenshuis is het een fantastische hond. Degene die zo'n hond aanschaft, moet hem de ruimte geven en veel tijd aan hem besteden om hem te trainen en te laten werken. Dan is hij in zijn element.

 

De bordercollie is heel waaks en verdedigt zijn baas en diens eigendommen met volle overgave, maar is niet agressief!

 

Intelligentie

De bordercollie behoort tot de meest intelligente hondenrassen. Hij is snel van begrip. Bij gebrek aan werk of leiding zoekt hij voor zichzelf werk door andere dieren, zoals een troep ganzen, of zelfs een groepje wandelende mensen bij elkaar te drijven.

 

Sporten en competitie

De bordercollie heeft een grote will-to-please, dat maakt hem zeer gewild als competitiehond. Door hun grote intelligentie en die sterke wil zijn ze dus ideaal om verschillende sporten te beoefenen. Gehoorzaamheid, agilty, flyball, frisbee, e.d. In de hogere wedstrijdklasses komen een groot aantal bordercollies voor.

 

De BBC zendt eenmaal per jaar, rond kerst, het televisieprogramma One man and his dog uit. Dit programma geeft een beeld van de echte wedstrijden schapendrijven met deze honden. De bordercollies zijn getraind in het reageren op specifieke fluitsignalen.

 

Ouderdom

De bordercollie wordt gemiddeld 12 jaar oud, bij uitzondering enkele jaren ouder. De snelheid bij het werken met schapen neemt af met het ouder worden. Een oudere hond kan vanaf zijn tiende levensjaar gehoor- en of oogproblemen krijgen. Reutjes kunnen last van hun prostaat krijgen. Ook het gebit en het beendergestel kunnen langzaam slijten, en de spiertonus neemt af. Maar dat is op zich normaal voor een ouder wordende hond. Omdat de bereidheid om te werken echter tot op hoge leeftijd aanwezig blijft, moet de eigenaar er rekening mee houden dat hij een oudere hond ondanks diens enthousiasme niet te zwaar belast.

 

Kijk hier naar onze beschikbare pups

Waarom je puppy kopen bij kennel Pups&Zo?

 

Ervaring

Kennel Pups&Zo is al actief sinds 1998. Na 16 jaar besloten we om de naam Bolkshof om te dopen naar Pups&Zo, wat beter aansluit bij wat we al jaren doen.

Kom meer te weten over Kennel Pups&Zo ...

 

Garantie

Al onze pups worden verkocht met garantie aan de geldende wetgeving zoals bepaald in het Koninklijk Besluit van april 2007 betreffende de verkoop van dieren.

Lees meer over de garantie ...

 

Dierenartsen

Blaakt uw puppy na aankoop niet van gezondheid? Contacteer ons en we zorgen ervoor dat u bij één van onze dierenartsen, verdeeld over België, uw pup kan laten onderzoeken.

Hier vindt u onze dierenartsen ...

 

Accommodatie

Kennel Pups&Zo beschikt over een moderne en hondvriendelijke infrastructuur. Deze voldoet volledig aan de Belgische wetgeving waardoor Pups&Zo door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid werd erkend.

Foto's en meer informatie lees je hier ...

 

Thuisbezorging

Wist u dat uw pup kan ook thuis bezorgd kan worden? En dat geldt ook voor alle andere dierenbenodigdheden.

Lees meer over levering aan huis ...

 

Betalingsmogelijkheden

De betaling kan ook vlot worden verwerkt via bancontact, visa en mastercard.
Cash betalingen zijn ook mogelijk.


Analyse UGent toont genuanceerd beeld van huisdierensector:

“Overal verbetermarge, maar commerciële handel scoort zeker niet slechter dan hobbykweek.”

Lees het volledige artikel

Openingsuren

Alle dagen   :   van 10u tot 18u
van 18u tot 20u (na telefonische afspraak)

Erkenningsnummer : HK15106248