Open weekend!

welkom zonder afspraak

Open van 10 tot 18 uur

alle openingsuren

 

Cavalier King Charles-Spaniël

De Cavalier King Charles-spaniël is een kleine gezelschapshond, die heel erg gesteld is op gezelschap (zowel andere honden als mensen). Het ras heeft een redelijk lange zachte vacht en lange oren. Het ras stamt uit de twintigste eeuw maar heeft zijn wortels in een ouder ras, de King Charles-spaniël deze verschilt vooral door de snuit. Er worden officieel vier kleuren erkend: Black & Tan, Ruby, Blenheim en Tricolor

 

De huidige cavalier is een directe afstammeling van de kleine Toy Spaniels die staan afgebeeld op vele schilderijen uit de 16e, 17e en 18e eeuw. De (normale) Spaniels, die voor de jacht gebruikt werden, hadden een aantal uiterlijke eigenschappen gemeen als: lange beharing met bevedering aan de voor-en achterbenen, sterk behaarde vlak afhangende oren, een vriendelijk karakter en een onvermoeibaar kwispelend staartje. De benaming van de rood-witte variëteit van de Cavalier verraadt nog de link met de adel. Honden van deze kleurslag werden jarenlang gefokt door de opeenvolgende hertogen van Marlborough op Blenheim Palace.

 

Inhoud

1 Vacht

1.1 Haar

1.2 Kleuren

2 Gedrag

3 Gezondheid

4 Bekende Cavalier King Charles-spaniëls

5 Externe link

Haar

De Cavalier King Charles spaniël heeft over zijn hele lichaam lang zijdeachtig haar. De rassenstandaard van de FCI specificeert dat het haar vrij is van krullen, een lichte golving is toegestaan. Wanneer de honden ouder worden groeit de bevedering op hun borst, oren, staart, poten en voeten. De rassenstandaard eist dat dit lang wordt gehouden.

 

Kleuren

De rassenstandaard specificeert vier kleurcombinaties, elke andere kleur of combinatie is ongewenst.

 

Black & Tan: Ravenzwarte vacht met Tan (bruin) gekleurde aftekeningen zonder wit. De aftekeningen moeten op de binnenzijde van de oren, onder de ogen (op wangen), op de borst, binnenzijde poten en onderzijde staart.

Ruby: Deze variant is volledig donker rood gekleurd.

Blenheim: De hoofdkleur van de vacht is een parelachtig wit met kastanje gekleurde vlekken. De markeringen op het hoofd moeten symmetrisch zijn, tussen de oren moet een witte stip of streep staan.

Tricolour: De vacht is zwart en wit en is goed verdeeld en gebroken, er zijn Tan (bruin) aftekeningen. De aftekeningen moeten op de binnenzijde van de oren, onder de ogen (op wangen), op de borst en onderzijde staart en eventueel aan de binnenzijde van de poten.

Gedrag

 

 

Cavalier King Charles-spaniël

De Cavalier King Charles-spaniël behoort tot de Engelse Toy-spaniëls en is een van de meest vriendelijke hondenrassen. Honden die behoren tot dit ras zijn sportief, willen er gezellig bij zijn. Hun gedrag is vriendelijk en niet-agressief. Ze hebben geen aanleg tot nervositeit. Dit gedrag kan gevaarlijk zijn omdat ze ook vriendelijk en ongewapend naar agressieve honden lopen.

 

Gezondheid

Het ras is zeer ingeteeld en er wordt met een genetisch zeer beperkte genenpool gefokt die terugvoert op slechts weinig individuen. Ook is er sprake van een vrij singuliere selectie op een gewenst uiterlijk enkel, waarbij niet goed is gekeken naar de incidentie van erfelijke problemen die initieel aanwezig waren. Door het veelvuldig gebruik maken van een kleine populatie onderling ook sterk verwante dekreuen en het lang niet selecteren op erfelijke gezondheid heeft dit geresulteerd in een populatie waarin momenteel frequent erfelijke hartproblemen, oogproblemen, gewrichtsproblemen (knie en heup en ellebogen) alsmede diverse andere erfelijke problemen voorkomen. Het ras is ook aangedaan door een vorm van epilepsie, Episodic Falling waarbij de hond een toeval krijgt maar wel bij bewustzijn is.

 

Bij vele klein-schedelige rassen kan de ziekte Syringomyelie voorkomen. Zo ook bij de Cavalier. Doordat de hersenen van cavaliers vaak te groot zijn voor de schedel (Chiari Malformatie) drukte deze tegen het ruggenmerg. Dit veroorzaakt chronische pijn en kan ook het zogenaamde 'luchtkrabben' veroorzaken.

 

In Nederland is inmiddels een fokprotocol voor de Cavalier ingevoerd. Elke cavalier moet, voor er mee gefokt wordt, met een MRI-scan op Syringomyelie worden gescand. Indien deze ziekte aanwezig is, dan krijgen de puppies geen stamboom.

 

Alle fokkers die aangesloten zijn bij de Cavalier Club Nederland fokken volgens het Fokreglement, wat o.a. inhoudt dat de harten van alle fokdieren gescreend worden door middel van een dopplertest en dat alle fokdieren op SM (Syringomyelia) gescand worden door middel van een MRI scan. Ook worden de fokdieren door goede fokkers getest op patella luxatie (losse knieschijf) en ziektes van de ogen.

 

Net als bij veel andere rassen komen er ook bij de Cavalier erfelijke gezondheidsproblemen voor. Door een goede registratie en goed scannen proberen de fokkers om het ras weer gezond te krijgen.

 

 

 

Bekende Cavalier King Charles-spaniëls

Kenneth en Carla, de honden van Pim Fortuyn (hierdoor is het ras bekender geworden in Nederland).

Rex, de hond van president Ronald Reagan.

Dash, de hond van Koningin Victoria van Groot-Brittannië en Ierland.

Charlie, de hond van Hugh Hefner

Harley en Hooper van Courteney Cox

Charlie van Jennifer Love Hewitt

Midge van Amanda Bynes

Sit Digby van Mickey Rooney

 

Kijk hier naar onze beschikbare pups

Open weekend!

welkom zonder afspraak

Open van 10 tot 18 uur

alle openingsuren

Thuisbezorging mogelijk

inclusief dierenbenodigdheden

Je krijgt altijd garantie op onze pups.

Zo hoort het!

meer weten over garantie

Kennel Pups&Zo

Ontmoet onze pups te Merksplas in de provincie Antwerpen, vlakbij de Nederlandse grens.

Plan je route