Open week!

welkom zonder afspraak

Open van 10 tot 18 uur

alle openingsuren

De Maltezer (of Maltees Leeuwtje) is een gezelschapshond die behoort tot de bichonfamilie en oorspronkelijk afkomstig is uit het centrale Middellandse Zeegebied.

 Inhoud 

1 Oorsprong

2 Karakter

3 Uiterlijk Kort

4 Uiterlijk Uitgebreid

5 Verzorging

6 Externe link

Oorsprong

De Maltezer komt oorspronkelijk van het eiland Melita in de Adriatische Zee. Rond ongeveer 900 jaar voor Christus komen we de eerste Maltezers tegen, gekweekt uit een aantal inheemse rassen. De Maltezer op zich is dan weer de stamvader van een aantal rassen zoals de Yorkshire, de Bolognezer, de Havenezer en de Bichon-frisé. De Maltezer is altijd populair geweest, vooral bij dames, en werd vooral gebruikt als schoothondje. Tegenwoordig zien we enkel witte Maltezers alhoewel er rond de eeuwwisseling ook gekleurde Maltezers te zien waren.

 

De Maltezer is en blijft een moeilijk te fokken ras. We vinden ook verschillende types. Het ene type is wat groter in formaat, heeft een langere neus en is dus iets grover. Het andere type is dus kleiner, met een korte neus en met een fijner voorkomen. Tussen beide types kiezen is enkel een geval van voorkeur, beiden zijn erkend door het FCI als standaard-Maltezers.

 

Karakter

Maltezers zijn gezelschapshonden. Ze zijn dus zachtaardig en aanhankelijk, bescheiden en uiterst vriendelijk. Maar ze kunnen ook listig zijn, uitbundig en ze zijn zeker intelligent. Een Maltezer hangt sterk aan zijn baasje maar kan vrij lang alleen zijn. Op verdachte geluiden zal hij zeker reageren. De Maltezer is buitengewoon elegant en opvallend. Ook zijn ze vaak eigenwijs.

 

Uiterlijk Kort

De schofthoogte van dit ras ligt voor reutjes tussen de 25 en 28 centimeter en voor teefjes tussen de 20 en 23 centimeter. Het gewicht ligt rond de 4 kilogram. De Maltezer heeft alleen een bovenvacht die bestaat uit lang, zijdeachtig wit haar, waardoor er een scheiding over het midden van de rug valt.

 

Uiterlijk Uitgebreid

 

 

Maltezer

Hoofd: Middelgroot, de voorsnuit is even lang als de schedel, platte bovenschedel, licht geronde schedel, onopvallende achterhoofdsknobbel. Goed gevulde voorsnuit, uitgesproken stop, neusrug en profiel van de bovenschedel zijn evenwijdig, zwarte neusspiegel. Droge goed gepigmenteerde lippen.

 

Ogen: Groot, donkerbruin met zwarte oogranden, levendige uitdrukking.

 

Oren: Hoog aangezet, breed bij de aanzet, driehoekig, lang, dicht tegen het hoofd hangend.

 

Gebit: Schaar- of tanggebit.

 

Hals: De lengte moet gelijk zijn aan de helft van de schofthoogte, droog. Licht gewelfde nek. Het hoofd moet trots gedragen worden.

 

Lichaam: Rechthoekig, goede hoeking van schouder en opperarm, goed ontwikkelde borstkas, licht opgetrokken buiklijn. Uitgesproken schoft, rechte rug, goed ontwikkelde croupe en lendenen.

 

Ledematen: Rechte, evenwijdige voorbenen, betrekkelijk krachtige botten. Goede hoeking van achterbenen, goed van spieren voorzien.

 

Voeten: Rond, krachtig, met goed gewelfde tenen, zwarte voetzolen klauwen. Lang haar, ook tussen de tenen.

 

Gangwerk: Wijd uitgrijpende passen, moet de indruk geven te rollen.

 

Staart: Wordt in een boog over de rug gedragen, zodat de punt de rug bij de lendenen raakt.

 

Vacht: Zeer weelderig en zonder onderhaar, lang, zijdezacht en glanzend. Moet over de rug, van neus naar staart, in een regelmatige scheiding vallen.

 

Kleur: Wit, maar een nuance van ivoor is toegestaan.

 

Schofthoogte: Reu 21-25 cm, teef 20-23 cm

 

Verzorging

De Maltezer heeft een witte zijden vacht die een goed onderhoud vereist. Elke dag borstelen is een noodzaak, anders gaat het haar klitten. Vooral rond de staart en onder de oksels moet er goed op gelet worden dat er geen klitten aanwezig zijn. Mochten er klitten zijn, kam ze dan uit na er eerst een beetje olie opgedaan te hebben. Dit zal het uitkammen vergemakkelijken. Overtollige haren tussen de voetkussens dienen weggeknipt te worden.

 

De ogen van de Maltezer vragen nogal wat aandacht. Als we dit niet doen kunnen we al vlug roestbruine traanstrepen verwachten. Een dagelijks schoonmaken van de ooghoeken met wat lauw water kan al veel verhelpen. Bij pups kunnen we al vlugger traanogen vaststellen omdat het nog korte haar dikwijls in de ogen 'prikt'. Dit kan verholpen worden door met een beetje vaseline het haar plat te maken. Ook vaseline kan helpen bij de volwassen honden omdat het traanvocht dan niet in de vacht kan dringen. Regelmatige controle van de ogen op slapers en slijmerig traanvocht is echter nodig. Indien het tranen van de ogen te erg is dan kan u beter een dierenarts raadplegen: uw hond kan verstopte traankanalen hebben.

 

Door het lange haar heeft de Maltezer ook een overvloedige haargroei in de oren. Dit haar wordt er uitgeplukt en dit moet regelmatig gebeuren. Anders is er kans op een oorontsteking. Het teveel aan haar blokkeert de gehoorgang en het oorsmeer kan er niet meer uit. Het plukken kan het best beginnen in de pup-tijd en gebeurt meestal met een pincet. Ga echter nooit de gehoorgang in, u zou het gehoor kunnen beschadigen. Pluk alleen het haar dat goed zichtbaar is.

 

De tanden van een Maltezer dienen regelmatig gereinigd te worden, het beste met een kindertandenborstel. Geef uw hond regelmatig kauwbotjes om tandsteen te voorkomen.

 

Eén keer per 2 à 3 weken uw Maltezer wassen is meer dan voldoende. Vergelijk hem niet met een showhond die regelmatiger gewassen wordt. Deze hondjes worden daarna ook behandeld met een soort olie of ander product. Wacht echter ook niet veel langer om hem te wassen, dit om de vacht soepel te houden.

 

Bekijk hier onze beschikbare Maltezer pups

Open week!

welkom zonder afspraak

Open van 10 tot 18 uur

alle openingsuren

Pups&Zo is geopend tijdens de eindejaarsdagen!

Tijdens de feestelijke weekends zijn we geopend van 11 tot 16 uur

Op nieuwjaarsdag zijn we gesloten

alle openingsuren

 

Thuisbezorging mogelijk

inclusief dierenbenodigdheden

Je krijgt altijd garantie op onze pups.

Zo hoort het!

meer weten over garantie

Kennel Pups&Zo

Ontmoet onze pups te Merksplas in de provincie Antwerpen, vlakbij de Nederlandse grens.

Plan je route